logo

"Door je zorgen te
maken geef je iets kleins
een heel groot podium"

 

- Zweeds spreekwoord

a1a2a3a4a5a6b1b2b3b4b5b6

c1c2c3

Artikelen

De effecten van mindfulness op de hersenen
In dit artikel (Trouw, 29-01-2011) beschrijft Henk Barendregt (wiskundige en meditatie-onderzoeker) de effecten van mindfulness op de hersenen.

Helende gedachten
Chronische pijn-en vermoeidheidsklachten kunnen verminderen als patienten hun gevoel meer leren te accepteren. In dit artikel uit de NRC (15-10-2011) beschrijft Nienke Beintema dat er steeds meer bewijs komt dat 'helende gedachten' daarbij behulpzaam zijn.

Mindfulness tegen werkstress
In dit artikel in 'De Gelderlander' (29-11-2011) beschrijft Bjorn Prins hoe Mindfulness toegepast wordt binnen bedrijven om werkstress bij werknemers tegen te gaan, en betere bedrijfsresulaten te halen.

Mindfulness en diabetes
In een artikel in DiabC (12-11-2012), het magazine van de Diabetesvereniging Nederland wordt beschreven hoe de beoefening van mindfulness bijdraagt in het leren omgaan met diabetes.

Revalideren in gedachten
Ogenschijnlijk een zijstap wat mindfulness betreft, dit artikel. Wat is de verbinding? In de mindfulnesstraining worden deelnemers tijdens de yoga beoefening uitgenodigd om bewegingen en houdingen die te veel vergen, te visualiseren. Uit dit artikel komt naar voren dat mensen die na een kwetsuur in gedachten oefeningen doen sneller herstellen. Zo wordt het zelfhelend vermogen aangesproken op een wellicht onverwachte manier.

Mindful parenting
Ouders die, om uiteenlopende redenen, veel stress ervaren in de opvoeding, kunnen baat hebben bij een jonge loot aan de trainingsboom van mindfulness, mindful parenting. Dit artikel uit het Tijdschrift voor Kindergeneeskunde (2011) gaat in op het doel, de inhoud en de effecten van de training.
Deze training wordt overigens niet door Mindfulnesswerkt aangeboden.

Mediteren om beter te worden in je werk
Een artikel uit Trouw over een korte Vipassanaretraite voor (leidinggevende) vrouwen. Zij vertellen wat deze medtitatievorm, waar de mindfulness op is gebaseerd, hen in het dagelijks leven en werk brengt.

Mindfulness is effectief
Artikel in Trouw van 29 juni 2013 over mindfulness als waardevolle aanvulling of effectief alternatief in de gezondheidszorg. 

Giftige stress: 'Zo werkt je gestresste brein'. 
Artikel in de NRC van 10-9-2018 over chronische stress, de effecten op het brein en behulpzame werking van mindfulness.